Modulaire bouw: HBC Planontwikkeling zet er vol op in

Het is u vast niet ontgaan: de huizenprijzen blijven maar stijgen en de krapte op de markt is ongekend. Modulaire bouw kan hier een oplossing voor bieden. Deze bouwwijze laat namelijk een structureel hoger productiegetal toe, terwijl de kosten laag blijven. Het is dus niet vreemd dat wij bij HBC Planontwikkeling vol inzetten op modulair bouwen. Lees verder om te ontdekken wat modulaire bouw precies inhoudt en wat de voordelen zijn.

Wat is modulaire bouw?

Bij modulaire bouw worden in de fabriek geproduceerde, gestandaardiseerde elementen op de bouwplaats gemonteerd tot compleet gebouw. Dit is anders dan conventionele bouw, waarbij het gebouw op de bouwplaats vanaf nul wordt gerealiseerd. Bij modulair bouwen worden individuele modules in de fabriek gerealiseerd, waarna ze naar de bouwplaats worden vervoerd en daar geassembleerd worden. Op de bouwplaats zelf hoeft dan eigenlijk alleen het elektra- en leidingnetwerk gekoppeld te worden.

Geschikt voor veel soorten gebouwen

Hoewel modulair bouwen vaak wordt geassocieerd met legoblokjes en containerwoningen, zijn de mogelijkheden veel breder dan dat. Modulaire bouw kan bij diverse gebouwen worden toegepast, zowel woningen als bedrijfspanden. Door de opdeling in gestandaardiseerde modules is de grootte en inrichting van een gebouw ook erg flexibel.

Modulariteit zit in de lift

Modulair bouwen is niet een moderne uitvinding, maar zit door innovatieve technieken, hogere kwaliteit materialen en actuele ontwikkelingen in de bouwsector wel in de lift. HBC Planontwikkeling is dan ook intensief bezig met de modulaire bouwwijze waar mogelijk direct te implementeren.

Waarom modulair bouwen?

Modulaire bouw kent vele voordelen. Onze belangrijkste drijfveren om te kiezen voor modulair bouwen zetten we hier onder elkaar.

Goedkoop aanbod faciliteren

De vraag naar woningen en gebouwen is ongekend en ongezond hoog. Modulair bouwen kan hier een oplossing bieden om de druk op de ketel te verlichten. Door het efficiëntere bouwproces en de standaardisering van de module-elementen en het productieproces, kunnen modulaire gebouwen, woningen en kantoren goedkoper worden aangeboden. Zónder dat er ingeleverd hoeft te worden op de kwaliteit van de bouw. Vooral starters, studenten en arbeidsmigranten kunnen profiteren van de prijsvoordelen die modulaire bouw biedt.

Hogere productiviteit en bouwsnelheid

Wist u dat de bouwsector een van de minst productieve industrieën is? Modulair bouwen kan de productiviteit een boost geven, waardoor structureel meer gebouwen opgeleverd kunnen worden, wat op zijn beurt ook bijdraagt aan een gezondere woningmarkt. Doordat (een groot deel van) het productieproces naar de fabriekshal verplaatst wordt en er gebruik gemaakt wordt van gestandaardiseerde onderdelen, kunnen bouwprojecten sneller en efficiënter gerealiseerd worden. Productiewerk in een fabriekshal is bijvoorbeeld minder afhankelijk van weersomstandigheden en materiaalleveringen, waardoor het werk minder vaak hoeft te worden stilgelegd. Daarnaast zorgt de standaardisering ervoor dat processen eenvoudiger geautomatiseerd kunnen worden.

De gestandaardiseerde modules worden vanuit de fabriek vervoerd naar de bouwplaats, die in essentie een montageplaats wordt. Daar worden de individuele modules in de gewenste indeling aan elkaar gekoppeld. Door de relatief korte werktijd op de bouwplaats wordt overlast voor de omgeving ook geminimaliseerd.

Duurzaam en circulair

Modulair bouwen is ook een praktische manier om duurzaamheid in de sector toe te passen. Zo wordt het materiaalverlies verminderd, de transportbewegingen beperkt en de stikstofuitstoot verlaagd. Daarnaast worden modulaire units in elkaar gezet met oog op maximale herbruikbaarheid: dat is natuurlijk waar het om draait bij circulariteit. De basismodules kunnen keer op keer opnieuw gebruikt worden voor nieuwe gebouwen. Door de flexibiliteit van de koppelingen tussen de individuele modules kunnen basismodules zeer divers worden ingezet.

Meer weten over modulaire bouw bij HBC Planontwikkeling?

HBC Planontwikkeling zet vol in op modulaire bouw en modulaire ontwikkeling. Wilt u meer informatie over hoe wij modulaire bouw toepassen? Of wilt u meer weten over wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van modulaire bouw? Neem dan contact op met Jurri-Jan Rijkaart. Hij staat u graag te woord.